Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

Інформація про роботу Ради з питань внутрішньо переміщених осіб при Миколаївській міській військовій адміністрації Краматорського району Донецької області

Дата: 01.07.2024 09:22
Кількість переглядів: 91

Фото без описуІнформація про роботу Ради з питань внутрішньо переміщених осіб

при Миколаївській міській військовій адміністрації

Краматорського району Донецької області

 

 

  Розпорядженням начальника Миколаївської міської військової адміністрації від 11.08.2023 №823 було утворено Раду з питань внутрішньо переміщених осіб при Миколаївській міській військовій адміністрації та затверджено Положення про Раду.

            Розпорядженням начальника Миколаївської міської військової адміністрації від 19.09.2023 №981 було затверджено склад Ради з питань внутрішньо переміщених осіб при Миколаївській міській військовій адміністрації, із змінами та доповненнями  (згідно розпорядження від 27.06.2024 №552) в кількості 19 осіб, з яких:

  • 9 осіб - із числа ВПО,
  • 7 осіб – з числа представників виконавчого комітету міської ради та її структурних підрозділів;
  • 3 особи - із представників громадських організацій.

Засідання Ради з питань ВПО проводяться щоквартально. Всього відбулося 4 засідання, на яких розглядалися наступні питання:

  • Про порядок отримання допомоги на проживання відповідно до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 року № 332;
  • Про механізм компенсації витрат, що пов'язані з безоплатним тимчасовим розміщенням (перебуванням) внутрішньо переміщених осіб,  визначений Порядком компенсації витрат на тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб, який затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 року № 333;
  • Про роботу Гуманітарного штабу;
  • Про медичну допомогу на первинному рівні та медичні послуги мешканцям Миколаївської територіальної громади, у т.ч. зареєстрованим у громаді внутрішньо переміщеним особам, про створення лікарсько-консультативної комісії та її роботу, ознайомила з програмою медичних гарантій, програмою «Доступні ліки»;
  • Про хід виконання заходів Програми з підтримки та соціального  захисту внутрішньо переміщених осіб у Миколаївській міській територіальній громаді на 2023-2025 роки, затвердженої розпорядженням начальника Миколаївської міської військової адміністрації від 26.06.2023 №696 (із змінами);
  • Про забезпечення соціального захисту дітей внутрішньо переміщених осіб;
  • Про забезпечення гуманітарною допомогою  цивільного населення та ВПО на території Миколаївської міської територіальної громади та інші.

 

Також було затверджено план роботи Ради на 2024 рік, який включає в себе 6 напрямків: житлові питання, пенсійне та соціальне забезпечення, адміністративні послуги, інформаційна підтримка, робота з ветеранами, відновлення інфраструктури громади після припинення або скасування дії воєнного стану.

          Розпорядженням начальника Миколаївської міської військової адміністрації від 26.06.2023 №696 затверджені заходи Програми з підтримки та соціального  захисту внутрішньо переміщених осіб у Миколаївській міській територіальній громаді на 2023-2025 роки.

             Програму розроблено з метою проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо підвищення рівня поінформованості, забезпечення соціальної підтримки, сприяння подальшій інтеграції внутрішньо переміщених осіб через усунення перешкод у реалізації їх прав та основоположних свобод, а також створення умов для розвитку потенціалу та посилення спроможності таких громадян у приймаючій територіальній громаді.

     Програма спрямована на поступове вирішення основних проблем і зменшення соціальної напруги серед ВПО шляхом розширення кола соціальних гарантій для цієї категорії осіб. Для досягнення основної мети передбачено здійснити заходи правового, соціального, медичного та культурно-масового характеру.

     Програма налічує 25 пунктів.

 Загальна сума фінансування на виконання заходів Програми:

  • 2023р.- 283608 грн.,  
  • 2024р. – 340000 грн., 

 2025р. - 403000 грн.

          При взятті на облік внутрішньо переміщеної особи з нею проводиться бесіда щодо її потреб, ці дані вносяться у заяву про взяття на облік.

          У 2023 році на заходи програми ВПО було використано – 283608 грн.

           У період з 01.01.2024 по 28.06.2024 було використано  - 72000 грн.

   У поточному році, відповідно до програми з підтримки та соціального захисту внутрішньо переміщених осіб у Миколаївській міській територіальній громаді на 2023-2025 роки та програми «Турбота» на 2022 – 2025 роки внутрішньо переміщеним особам було виділено матеріальну допомогу відповідно до їх звернень, а саме:

  • надання матеріальної допомоги особам, які опинились в складних життєвих обставинах для вирішення соціально-побутових питань (малозабезпечені сім’ї, багатодітні родини, одинокі, непрацездатні особи похилого віку, не здатні до самообслуговування, особам, будинки/квартири яких постраждали від пожежі) – 2 звернення по 6000 грн. Загальна сума виплати 12 000 грн.;
  • надання матеріальної допомоги особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи – 1 звернення- 2500 грн.;
  • надання матеріальної допомоги ветеранам Другої світової війни, особам з інвалідністю внаслідок війни та особам з інвалідністю армії та особам, які приймали участь в збройних конфліктах на території інших держав (членам сімей) – 1 звернення- 2500 грн.;
  • надання матеріальної допомоги онко- та тяжкохворим громадянам інших рідкісних захворювань в період лікування – 1 звернення- 5000 грн.;
  • компенсація проїзду до закладу оздоровлення дітям пільгової категорії – 1 звернення- 762грн. 30 коп.

 

  Внутрішньопереміщені особи регулярно забезпечуються гуманітарною допомогою у вигляді продуктових наборів та засобів гігієни.

         За зверненнями ВПО було тимчасово виділено кімнати в гуртожитку комунальної власності 4 особам.

 Рада ВПО тісно співпрацює із Слов’янським міським центром зайнятості з питання працевлаштування осіб з числа ВПО.

 З метою проведення моніторингу доступності інформації та публічних послуг у сфері соціального захисту населення 20 травня 2024 року мешканцям громади та ВПО було запропоновано пройти опитування за Google формою.

  На офіційном усайті Миколаївської міської теритріальної громади запроваджено рубрику «Інформація для ВПО», в якій публікується інформація про проведені засідання, новини в законодавстві тощо.

   Голова Ради постійно бере участь у засіданні Координаційного центру підтримки цивільного населення при Миколаївській міській військовій адміністрації Краматорського району Донецької області.

Також голова Ради регулярно бере участь у вебінарах для членів Рад ВПО, які проводить Благодійний фонд «Стабілізейшен Суппорт Сервісез».

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь