Миколаївська міська територіальна громада

Краматорський район Донецька область

ЯК ЗБЕРІГАТИ ВОДУ ТА ПРОДУКТИ ПРИ ПЕРЕБОЯХ З ЕЛЕКТРО – ТА ВОДОПОСТАЧАННЯМ

Дата: 17.10.2024 16:11
Кількість переглядів: 221

Фото без описуПам’ятка населенню

ЯК ЗБЕРІГАТИ ВОДУ ТА ПРОДУКТИ ПРИ ПЕРЕБОЯХ З ЕЛЕКТРО – ТА ВОДОПОСТАЧАННЯМ

 

Через постійні масові обстріли Донеччина страждає від екстрених відключень світла, перебоїв з водозабезпеченням. Такі обставини сприяють високим ризикам для здоров’я населення, оскільки вживання зіпсованої їжі, використання неякісної води можуть привести до серйозних наслідків для здоров’я.

Щоб уникнути гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в таких умовах, надаємо ПОРАДИ: Як зберігати їжу та продукти під час відсутності енергопостачання:

  Відкривати холодильник та морозильну камеру тільки за необхідності та на більш короткий час.

Покладіть акумулятори холоду або ємності з замороженою водою в холодильник для збереження низької температури.

Якщо є холодна комора, використовуйте її для збереження продуктів харчування. Якщо відключення світла триває більше 4 годин:

Ніколи не пробуйте швидкопсувні продукти (м’ясо, птицю, рибу та залишки їжі), щоб визначити, чи безпечні вони. Якщо є сумніви – викиньте!

Якщо продукти в морозильнику розморозились, їх треба негайно приготувати, тому що після повторного заморожування продукти можуть бути небезпечними для вживання.

  Якщо немає можливості правильно приготувати або розігріти їжу, вживайте попередньо запаковані, консервовані продукти, які не потребують збереження при низьких температурах та мають тривалий термін придатності.

  Не залишайте готові страви при кімнатній температурі довше ніж 2 години.

Якщо у вас зникло централізоване водопостачання: Використовуйте для вживання воду тільки питної якості - бутильовану/привізну воду, воду з пунктів роздачі, організованих місцевою владою. Зберігайте запас питної води в чистій, щільно закритій від забруднення тарі.

  Якщо немає доступу до бутильованої або привізної води, використовуйте воду з бюветів або колодязів, свердловин, обов'язково прокип'ятивши її перед використанням.   

ПАМ'ЯТАЙТЕ!

 Кип’ятіння води – найбільш легкий та ефективний спосіб очистити її від мікроорганізмів і зробити придатною для пиття.

При відсутності умов для кип’ятіння використовуйте засоби для дезінфекції води, які треба придбати заздалегідь.

Не зберігайте воду на сонці. Пластикові та скляні бутилі можуть нагріватися під дією сонячних променів, що призводить до виділення шкідливих хімічних речовин у воді.

Тому краще тримати воду в холодному, темному місці, краще - в скляних ємностях. Слідкуйте за терміном придатності води.

 Вода в бутилях також має свій термін придатності і вживання після цієї дати може бути небезпечним для здоров'я.

 Закупоріть бутилі після використання. Відкриті бутилі можуть бути місцем розмноження бактерій, тому завжди закривайте їх після кожного використання.

 Використовуйте воду протягом кількох днів після відкриття. Після відкриття бутля слід використовувати воду протягом 3–5 днів, інакше якість її може погіршитися.

 Не зберігайте воду поруч з хімікатами.

 Багаторазовий скляний посуд необхідно щодня мити з використанням м’яких засобів і теплою водою для попередження розмноження бактерій.

 Не використовуйте одноразові бутилі повторно, це може бути небезпечно для здоров'я.

Підготовлено: ДУ «Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» за матеріалами ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь